13 Aralık 2014 Cumartesi

Grimm Kardeşlerin Hansel ve Gretel Masalının Parodi İncelemesi - Tuğba Fidan



Hansel ve Gratel- Büyüklere Masallar- Grimm kardeşlerin derlediği Hänsel und Gratel masalından yola çıkılarak kaleme alınan bir parodisidir.

Hänsel ve Gretel, fakir bir oduncunun çocuklarıdır. Aç kalmaktan korkan üvey anne, kocasını çocukları ormana götürmesi konusunda ikna eder. Bunu duyan Hänsel ve Gretel dönüş yolunu bulabilmek için geçtikleri yollara çakıl taşları bırakırlar. Çocuklar geri döndüğüne sinirlenen üvey anne, kocasından yine aynı şeyi yapmasını ister. Bu sefer Hänsel ve Gretel o kadar şanslı olmaz ve ormanda kaybolurlar. Ormanın derinliklerine doğru ilerlerken şekerden yapılmış bir kulübeye rastlarlar. Çok acıktıkları için dayanamayıp kulübeyi yemeye başlarlar.
Kulübenin sahibi olan yaşlı kadın onları içeri davet eder ve yemek ikram eder. Aslında amacı onları şişmanlatıp yemek olan cadı, Hansel'i bir kafese kapatır, Gretel'i de hizmetçisi yapar ve Gretel' e Hansel' i zorla beslemesini emreder. Bir gün cadı Gretel'e fırını yakmasını söyler. Gratel de cadıyı kandırıp fırına girmesini sağlar ve arkasından kapağı kapatır. Böylece iki kardeş kötü cadının elinden kurtulmuş olurlar.
Hansel ve Gratel- Büyüklere Masallar- ‘ın giriş cümlesi masalsı bir dille başlarken, karakterlerin fiziksel özelliklerinin betimlendiği bölümler bugünün popüler insan figürlerinden yararlanılarak yazınsal düzlemde okuyucuya aktarılmıştır. Metinde teknolojik unsurların yer aldığını görmek oldukça mümkün. Türk toplumunda oldukça sık rastlanan bir takım gelenekler metine yansıtılmıştır. Masalda üvey anne aç kalmaktan korktuğu için kocasını çocukları ormana götürmesi konusunda ikna ederken, parodide evlatları için endişelenen ve kocasından çekinen bir kadın görürüz. Hanse,l ormandaki evinden dışarı çıkmak için annesinden izin ister. Bunun üzerine anne oğlunu eve geç kalmaması konusunda uyarır. Masaldaki iyi-kötü, bu metinde yer değiştirdiğini görüyoruz. İki kardeş yollarına devam ederken, çikolatalı, şekerli bir malikâneyle karşılaşırlar. Masalın aksine yazarın betimlediği ev, teknolojinin bütün imkânlarından yararlanılarak koruma altına alınmış, son derece lüks bir malikânedir. Masalda oldukça yaşlı, gözleri iyi görmeyen bir cadı karakteri okuyucuya aktarılır. Cadının asıl amacı tutsak ettiği, zorla yemek yedirerek şişmanlattığı çocukları yemektir. Yazarın günümüze uyarlayan
parodi metinde ise masalla paralel gitmesi amaçlayarak, aynı cadı imgesinden yola çıkılmış ve modernize edilmiş masal kahramanları, porno endüstrisine adım atmaktan son anda kurtarmışlardır kendilerini. Metinde kardeşliğin getirmiş olduğu koruma içgüdüsüyle Hänsel, kardeşini Belgrad canavarından ve kötü adamlardan kurtarmış ancak hesaba katmadığı bir durumdan dolayı kendisi tuzağa düşmüştür. Hänsel und Gretel masalında da kardeşlerin babalarının üvey anneleri ile konuşmalarını duyduktan sonra çok korktukları, ancak birbirlerinden bir an olsun ayrılmayıp hep birlikte hareket ettikleri görülmektedir.
Büyüklere Masallar parodisi, Hänsel ve Gretel masalının biçimi ve kişilerini benzer biçimde kullanmaktadır. Fakat masaldaki olaylar ve sorunlar hem abartılmış hem de güncel kılınmıştır. Yazar, ülkedeki fuhuş, eşcinsellik, cinsel sapkınlık gibi sorunları da çarpık birey ilişkileri içinde ele almıştır. Türk toplumunda ebeveynlerin çocuklarının üstüne çok düşme ya da serbest bırakma, çocukların evden kaçması, fuhuş tuzakları, cinsel istismarlar gibi sorunlar görülmektedir. Buradaki amaç, bilinen motiflerden yola çıkılarak Türk toplumunun sorunlarını betimlemek ve bu sorunları ironik bir biçimde eleştirmektir.